Σωκράτους 19, Καλαμαριά Θεσσαλονίκη
2310 486 684
Φιλίππου 26, Περαία Θεσσαλονίκης
2392 400400

Απαντήσεις σε καθημερινά ερωτήματα

  • Posted by: ikolokouris
  • Category: Uncategorized

Είναι τελικά το Φυσικό Αέριο φθηνό;

Είναι το φθηνότερο αστικό καύσιμο. Το 2017 θα γίνει ακόμη φθηνότερο (ο ΕΦΚ μειώνεται στο Φ. Αέριο, ενώ αυξάνεται το πετρέλαιο). Η διεθνής τιμή προμήθειας του Φ. Αερίου, αναμένεται να είναι ακόμη χαμηλότερη. Έτσι το οικονομικό όφελος σε σχέση με το “ κατεστημένο” του πετρελαίου θέρμανσης θα γίνει ακόμη πιο δελεαστικό.
Εξίσου δελεαστική είναι και η Προσφορά των Δωρεάν Τελών Σύνδεσης για τα ήδη παροχετευμένα κτίρια (μέρχι 31/12/15) από πλευράς ΕΠΑ.

Οικονομία και τι άλλο μας προσφέρει το Φ. Αέριο;

Στη δημοφιλέστερη εφαρμογή του – ατομικές θερμάνσεις -, εξασφαλίζει άνεση για όλους.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΟΙΚΟ;

– Θα πληρώνει για ότι “καίει” και μόνο.
– Θα “ανάβει” όποτε θέλει, στην θερμοκρασία που θέλει.
– Θα έχει φτηνό ζεστό νερό Χειμώνα – Καλοκαίρι, με το άνοιγμα της βρύσης.
– Θα λαμβάνει Προσωπικό Αναλυτικό Λογαριασμό… ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ!
– Θα έχει την δυνατότητα περαιτέρω εφαρμογών όπως ( Κουζίνα, Τζάκι κλπ)
– Θα ζει σε μια οικοδομή χωρίς μεγάλα “κοινά” προβλήματα, γκρίνιες, υποψίες, κλπ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ;

– Τα χαμηλά κοινόχρηστα θα “βγαίνουν” 2 φορές ετησίως!
– ΤΕΛΟΣ σε παράπονα ωρών λειτουργίας ή κατανομής κοινόχρηστων θέρμανσης.
– Η θέρμανση δεν θα είναι πλέον κοινόχρηστο έξοδο!

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ;

– Θα αυξήσει την αξία της περιουσίας του. (Άνοδος Ενεργειακής Κλάσης) (Διαμέρισμα χωρίς Αυτόνομη Θέρμανση Φ. Αερίου είναι δύσκολο να νοικιαστεί πλέον)
– Όχι δυσάρεστες Εκπλήξεις! Οι λογαριασμοί Αερίου στο όνομα του Μισθωτή.

ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ… Το Φ. Αέριο είναι το φιλικότερο για το περιβάλλον από όλα τα άλλα αστικά καύσιμα.

Το κόστος εγκατάστασης είναι υψηλό;

Είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να εγκαθιστούμε μονάδες ανώτερης τεχνολογίας (Συμπύκνωσης) και σίγουρα πιο ακριβές. Παρόλα αυτά – με δεδομένη την τρέχουσα οικονομική κρίση – οι τιμές έχουν προσαρμοστεί στις δυνατότητες των καταναλωτών.

Στο ανωτέρω βωμό, μήπως θυσιάστηκε η ποιότητα;

Το πελατολόγιο είναι πλέον εκπαιδευμένο και πιο απαιτητικό από παλαιότερα – τουλάχιστον στην Θεσσαλονίκη. Πιο καταρτισμένοι είμαστε και οι εγκαταστάσεις που ασχολούμαστε αποκλειστικά και για πολλά χρόνια με το αντικείμενο. Η άριστη ποιότητα υλικών, προϊόντων αλλά και Τεχνικού προσωπικού, είναι αυτά που μας “κράτησαν” στον χώρο.

Με την τρέχουσα οικονομική ύφεση, έχουν παρεισφρήσει στο χώρο των εγκαταστάσεων Φ. Αερίου αρκετοί, από άλλους κατασκευαστικούς τομείς. Δηλώνουν “ειδικοί” ενώ τώρα μαθαίνουν την δουλειά και τις ιδιαιτερότητες της. Το φαινόμενο παρατηρείται συχνότερα στις περιοχές που πρόσφατα παροχετεύτηκαν. Όποιος ασχολείται με απλά υδραυλικά, μερεμέτια, χρώματα/σιδηρικά ή πώληση ειδών υγιεινής, δηλώνει Μελετητής – Εγκατάστασης. Η ευθύνη επιλογής εγκαταστάτη, βαρύνει τον καταναλωτή. 

Ο “γνωστός του γνωστού”, ο τοπικός “κατά δήλωση ειδικός” ή όποιος μας χτυπήσει την πόρτα και συστηθεί ως “εγκαταστάτης”, σπάνια αποτελούν τη σωστή επιλογή. Τα κακά συνεπακόλουθα μιας τέτοιας επιλογής αργά ή γρήγορα θα φανούν. Έχουμε δει απαράδεκτες εγκαταστάσεις τόσο όσον αφορά τη χρήση υλικών – προϊόντων, όσο και την αισθητική της κατασκευής. Το δυστυχές είναι ότι τα χρήματα που κλήθηκαν να καταβάλουν οι καταναλωτές ήταν πολύ περισσότερα από ότι θα κατέβαλλαν για μια ποιοτική εγκατάσταση και σίγουρα θα υποχρεωθούν να προβούν σε διορθωτικές επεμβάσεις.

Που πρέπει να εστιάσει ο καταναλωτής;

Πρώτα στον εγκαταστάτη…
– Να είναι πιστοποιημένος και με “ευδόκιμη προϋπηρεσία” στο χώρο.
– Να μπορεί να εκπονήσει ορθή μελέτη εγκατάστασης και να παρέχει διασφαλίσεις για την σωστή λειτουργία του έργου στο μέλλον.
– Να διαθέτει την τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση πάσης φύσεως δυσλειτουργιών και βλαβών.
– Να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε κλήση υποστήριξης, χωρίς να τον παραπέμπει σε τρίτους.
– Να διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό καθώς και άρτια καταρτισμένο προσωπικό για την εξυπηρέτηση του.
– Να του παρέχει εγγράφως, ανάλυση υπευθυνοτήτων του, από την πρώτη έναυση και μετά την τακτική συντήρηση της μονάδας.
– Να ζητάει συστάσεις!! Η γνώμη των προηγούμενων πελατών πάντα μετράει! Να απαιτεί να του παρέχουν όλες αυτές τις πληροφορίες.

Μονάδες Αερίου; Τι πρέπει να επιλέξουμε;

Η μονάδα είναι η καρδιά του συστήματος! Πλέον είναι όλες Τεχνολογίας Συμπυκνώσεως με κυκλοφορητές inverter, εξασφαλίζοντας… μέγιστη εξοικονόμηση σε αέριο, ρεύμα και πιο οικολογική λειτουργία. Δεν είναι όμως όλες ίδιες ή ισάξιες! Οι παράμετροι πολλές με βασικότερη την εξής…

Εσωτερικού ή Εξωτερικού χώρου!

Στην Ελλάδα, οι προτιμώμενοι χώροι για την εγκατάσταση των μονάδων είναι συνήθως τα μπαλκόνια μας. Στην βόρεια Ευρώπη, οι μονάδες είθισται να τοποθετούνται σε εσωτερικούς χώρους – συνήθως, δεν έχουν μπαλκόνια! Ο πλέον προσφιλής χώρος είναι η κουζίνα, όπου η μονάδα καταλαμβάνει την θέση ενός ντουλαπιού και λειτουργεί με δομημένη καμινάδα – γι’αυτό και η γεωμετρία των περισσοτέρων μονάδων προσαρμόζει με αυτή του ντουλαπιού! Δεν επηρεάζονται από περιβαλλοντικές αντιξοότητες και οι χρήστες έχουν άμεση επαφή με το χειρισμό τους. Τα περισσότερα μοντέλα μονάδων – ανεξαρτήτου κατασκευαστή – κατασκευάζονται με βορειοευρωπαϊκά πρότυπα και έτσι … το 95% αυτών, είναι ακατάλληλο για τοποθέτηση σε εξωτερικό χώρο!

Η χρήση τέτοιων μονάδων (εκτός αν προστατευτούν σε ειδικά ερμάρια με extra αισθητικό και χρηματικό κόστος) θα επιφέρει τα παρακάτω..

Ο ήλιος, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα αποχρωματίσει το περίβλημα των μονάδων ενώ στην χειρότερη θα κάψει τις οθόνες LCD (υγρών κρυστάλλων). Υγρασία, σκόνη & καυσαέριο είναι εχθοί, ενώ σε παραθαλάσσιες περιοχές οι μονάδες θα διαβρωθούν άμεσα από την αλμύρα. Οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες θα προκαλέσουν ανεπιθύμητες θερμικές απώλειες.

Από την άλλη, επιβεβλημένη είναι η τακτική επισκεψιμότητα του χρήστη στην μονάδα για την χειροκίνητη πλήρωση του δικτύου και την αλλαγή των παραμέτρων ρύθμισης, δεδομένου ότι τα μοντέλα εσωτερικού χώρου δεν διαθέτουν αυτόματη πλήρωση ή modulation θερμοστάτη επικοινωνίας.

Υπάρχουν μοντέλα για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις και αυτά πρέπει να προτιμούμε!

Πως καταλαβαίνουμε ότι μια μονάδα είναι κατάλληλη για εξωτερικό χώρο;
Σε καμία περίπτωση δεν επαναπαυόμαστε με τα λόγια του πωλητή ή με τα αναγραφόμενα στα διαφημιστικά φυλλάδια προώθησης των μονάδων.

Το πιστοποιητικό IP x?D, δηλώνει απλά … βαθμό ηλεκτρονικής προστασίας. Δεν δηλώνει, καταλληλότητα για εγκατάσταση σε εξωτερικό χώρο!

Κύρια χαρακτηριστικά μονάδων για εγκατάσταση σε εξωτερικούς χώρους είναι..
– Η απουσία οθόνης LCD (υγρών κρυστάλλων) και οργάνων χειρισμού (ή να διαθέτει κατάλληλη κάλυψη αυτών).
– Η ύπαρξη μόνωσης εντός του κελύφους (σασί), για την μείωση των θερμικών απωλειών.
– Η μονάδα συνοδεύεται από δικό της θερμοστάτη πλήρους επικοινωνίας (Modulation). Οι ρυθμίσεις μέσα από το σπίτι.
– Η μονάδα πρέπει να διαθέτει Σύστημα Αυτόματης Πλήρωσης Δικτύου. Δεν απαιτείται η τακτική πλήρωση από τον χρήστη.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ζητάμε να διαβάσουμε το εγχειρίδιο εγκατάστασης ή χρήσης της μονάδας – πριν την αγοράσουμε.

Οι εγγυήσεις του κατασκευαστή δεν ισχύουν αν το προϊόν εγκατασταθεί σε μη ενδεδειγμένο χώρο!

Κάποιο άλλο κριτήριο για την επιλογή μονάδας;

Πιστέψτε με, είναι πάρα πολλά! Ας σταθούμε όμως σε κάποια μετρήσιμα και κατανοητά για τους περισσότερους.

Βαθμός Απόδοσης!

Η Τεχνολογία Συμπύκνωσης εξασφαλίζει μεγάλο βαθμό απόδοσης μέχρι και 110%. Υπάρχουν όμως και μονάδες “Ψευδοσυμπυκνώσεως” όπως τις αποκαλούμε στον χώρο, με χαμηλότερες αποδόσεις -101%, οι οποίες προέκυψαν από μετρήσεις παλαιών συμβατικών μοντέλων και που με την σειρά τους θα απαγορευτούν (κατασκευή & εμπορία) στο άμεσο μέλλον (2017). Να προτιμούμε μονάδες με υψηλό βαθμό απόδοσης!

Λόγος Διαμόρφωσης Ισχύος!

Πρόκειται για ένα κλάσμα που δηλώνει το κατά πόσο μια μονάδα μπορεί να μειώσει την ονομαστική ισχύ της ώστε να προσαρμοστεί στις πραγματικές απαιτήσεις ισχύος του χώρου ευθύνης της. Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητα προσαρμογής, οπότε μεγαλύτερη η εξοικονόμηση στο καύσιμο! Να προτιμούμε μονάδες με μεγάλο λόγο διαμόρφωσης ισχύος!